כשזה מגיע לתזונה לחיטוב הגוף, יש אינספור תיאוריות ושיטות הנשבעות בצדקתן. אז אחת ולתמיד – מהי התזונה האידיאלית התורמת לבריאות הגוף ולחיטובו, ממה חשוב להימנע ומה קריטי להצלחת התהליך? התשובות במאמר.
ההשלכות של טרנדים תזונתיים
בין אם מדובר על דיאטת פליאו המוכרת גם כדיאטת האדם הקדמון, על דיאטה קטוגנית המתבססת בעיקר על אכילת שומנים או על תזונה טבעונית – אין ספק כי קיימות כיום אפשרויות כמעט בלתי מוגבלות בתחום, אשר כל אחת מהן מבטיחה עולם ומלואו, הן מבחינה בריאותית והן מבחינת הרזיה וחיטוב הגוף. עם זאת, לטרנדים האלו עלולות להיות השלכות בעייתיות, שכן לרב מדובר בצורות אכילה שאינן יכולות להתאים כדרך חיים, והן נועדו לפרק זמן מוגבל. התוצאה של הדבר היא שלאחר שמסתיימת אותה דיאטה, חוזרים לאכילה "רגילה" ופעמים רבות המשקל עולה בחזרה (לעיתים גם בתוספת ריבית). קפיצות אלו במשקל, מעין "יויו" של עלייה וירידה, מעבר להיותן לא בריאות, גורמות גם לירידה במשקל להיות קשה ואיטית יותר, ולעלייה להיות זריזה יותר – כך שנוצר מעגל בעייתי המזין ומעצים את עצמו.
אז מהו הפיתרון האידיאלי לבריאות ולחיטוב הגוף?
התזונה הים תיכונית יצרה לעצמה שם דבר בעולם בתור היותה הפיתרון האידיאלי לצורת אכילה מאוזנת ובריאה, אשר מעודדת הן ירידה במשקל והן את חיטוב הגוף. בין היתר היא כוללת צריכת ירקות ופירות טריים, דגים, שומנים בריאים כגון אגוזים ושמנים איכותיים, דגנים מלאים כגון חיטה מלאה ופסטה מלאה, קטניות כגון חומוס ושעועית ואף מעט מוצרי חלב – כל זאת בשילוב עם שתיית מים מרובה. משמעות הדבר היא הימנעות משומנים מן החי, מזונות מעובדים וסוכרים מעובדים (כגון משקאות מתוקים, למשל). לתזונה הים תיכונית מיוחסות סגולות רבות, כמו חיזוק מערכת החיסון, וכתוצאה מכך היא עשויה להפחית את הסיכויים להתפרצותן של מחלות ובעיות בריאותיות כמו סכרת, מחלות לב, כולסטרול גבוה ועוד.
מילת המפתח? מידתיות
כמו בכל תחום בחיים, קיצוניות אינה משיגה תוצאות ארוכות טווח. בעוד שכמובן שרצוי לאמץ את עקרונות התזונה הים תיכונית ולדבוק בהם כמידת האפשר, מובן מאליו כי יהיו מקרים בהם מזונות לא בריאים, מעובדים למשל, ימצאו את דרכם אל קיבתכם. אם מתייחסים לתזונה כאל דיאטה זמנית, הרי שמצב כזה "שובר" אותה ולרב היא נזנחת לחלוטין כתוצאה מכך. מאידך, אם נכיר בכך שלא נגרם נזק כלשהו מאכילת מזונות שאינם בריאים או שהם עתירי קלוריות כל עוד הדבר נעשה במידה, הרי שכך נוכל להגיע לתוצאות אופטימליות ובאמת לשמר את צורת האכילה הזו כדרך חיים ולא כדבר זמני עם תאריך תפוגה.